PET-scan bij prostaatkanker

Voor het opsporen van prostaatkanker en/of uitzaaiingen door prostaatkanker, maken artsen soms een PET-scan. PET staat voor positronemissietomografie. Een PET-scan is een nucleair beeldvormend onderzoek en dit houdt in dat er een radioactieve stof bij de persoon wordt ingespoten. Een PET-scan wordt gebruikt om:

  • Prostaatkanker aan te tonen
  • Uitzaaiingen op te sporen die niet te zien waren op de MRI-scan/CT-scan
  • Het effect van de behandeling te volgen

Hoe werkt een PET-scan bij prostaatkanker?

Bij een PET-scan spuiten de artsen een radioactief middel in. Dit radioactieve middel bevat heel veel suikers. Omdat kankercellen een snellere stofwisseling hebben dan gezonde cellen, nemen zij deze radioactieve suikers sneller en in grotere hoeveelheid op. De radioactieve stof hoopt zich dus meer op in kankercellen waardoor deze gebieden goed terug te zien zijn op de scan.

Op de PET-scan zie je tumoren terug als zwarte plekken. Om de tumoren beter in beeld te krijgen wordt een PET-scan ook weleens gecombineerd met een CT-scan. Deze combinatie maakt het voor de artsen mogelijk om precies te bepalen waar de tumoren zich in het lichaam bevinden en hoe groot deze zijn. Helaas is deze combinatie van een PET-scan en een CT-scan nog niet mogelijk in alle ziekenhuizen. 

Voorbereiding PET-scan bij prostaatkanker

Ter voorbereiding van een PET-scan bij prostaatkanker dien je vanaf zes uur voor de scan nuchter te zijn. Je mag van tevoren dus niets eten en drinken, wel mag je een kopje koffie, thee (zonder melk en suiker) en water drinken. Diabetespatiënten dienen dit vooraf te vermelden bij een arts en moeten zich waarschijnlijk anders voorbereiden op de PET-scan.

Hoe verloopt een PET-scan bij prostaatkanker?

Vlak voor de PET-scan drink je ongeveer een liter water. Dit doe je zodat de nieren minder oplichten tijdens het onderzoek en ze het onderzoek niet verstoren. Vervolgens krijg je de radioactieve stof ingespoten en word je op een tafel gelegd die de scanner inschuift. De scanner is een soort tunnel die allerlei beelden maakt van je lichaam. Tijdens het maken van de scan blijf je zo stil mogelijk liggen.

Het maken van de scan duurt ongeveer een half uur tot een uur en is geheel pijnloos. De hoeveelheid straling die je binnenkrijgt is niet schadelijk voor jou en je omgeving.