PCA3-test

Een PCA3-test is een urinetest die wordt gedaan bij verdenking van prostaatkanker. PCA3 staat voor Prostate Carninoma Antigen type-3 en dit is erfelijke materiaal wat uitsluitend verhoogd is bij prostaatkanker.

Voor een PCA3-test kun je terecht bij een uroloog. Je krijgt een PCA3-test indien er een verhoogde PSA-waarde in het bloed is gemeten. De uitslag geeft een goede indicatie of een biopsie van de prostaat noodzakelijk is. De PCA3-test is een redelijk nieuwe test op het gebied van prostaatkankerdiagnostiek en maakt in tegenstelling tot de PSA-waarde onderscheid tussen een prostaatontsteking, onschuldige vergroting van de prostaat of prostaatkanker.

Hoe werkt een PCA3 test?

De PCA3-test begint bij het masseren van de prostaat zodat er cellen loskomen. Vervolgens dien je het eerste gedeelte van de urine op te vangen. In dit eerste gedeelte zitten namelijk de los gemasseerde cellen uit de prostaat. De opgevangen urine gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium. In het laboratorium wordt getest op de aanwezige hoeveelheid van het PCA3-gen. 

PCA3-test waarden

De uitslag van de PCA3-test wordt uitgedrukt in een getal dat de kans op prostaatkanker aangeeft. Als de PCA3-waarde 35 of lager is, dan is er weinig kans op prostaatkanker. Ligt dit getal boven de 35, dan is er een grote kans op prostaatkanker. De uitslag van de PCA3-test geeft dus alleen aan of er veel of weinig kans is op prostaatkanker.

Na de PCA3-test

Helaas geeft de PCA3-test nog steeds geen 100 procent betrouwbaar beeld, daarom is er altijd aanvullend onderzoek nodig. Bij een afwijkende uitslag (waarde van 35 of hoger) laat de uroloog vaak nog een biopsie doen voor een definitieve diagnose. De kosten van de PCA3-test liggen rond de €250,- en die worden op dit moment nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.