MRI-scan prostaat

Een MRI-scan van de prostaat maakt de arts bij een sterke verdenking van prostaatkanker door bijvoorbeeld een verhoogde PSA-waarde. De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. De MRI-scan geeft een hoge frequentie radiogolven af die weerkaatsen op de cellen in het lichaam. Aan de hand van deze weerkaatsing maakt de computer een beeld waarop de lichamelijke weefsels goed te zien zijn.

Afwijkende weefsels worden met behulp van een MRI-scan onderzocht en de eventuele tumor en de exacte locatie wordt bepaald. Op de MRI-scan van de prostaat zijn zelfs tumoren van slechts enkele millimeters groot te zien. De MRI-scan geeft namelijk, in tegenstelling tot een echografie en een CT-scan, ontstoken prostaatweefsel en tumorweefsel verschillend weer. Hierdoor kan de arts de prostaat erg nauwkeurig beoordelen op prostaatkanker. Bij herhaling van het onderzoek kunnen de twee MRI-scans goed met elkaar worden vergeleken om zo eventuele groei van de tumor(en) in kaart te brengen. 

Wanneer MRI-scan prostaat?

Er zijn verschillende aanleidingen waarom de arts een MRI-scan van de prostaat laat maken. Meestal is een verhoogde PSA-waarde de reden tot het maken van de MRI-scan van de prostaat. Andere aanleidingen voor het maken van een MRI-scan van de prostaat zijn:

  • Plasklachten
  • Pijn in de onderbuik
  • Negatieve eerdere onderzoeken naar prostaatkanker maar nog steeds sterke verdenking

Een MRI-scan kan ook dienen ter ondersteuning van behandelingen voor prostaatkanker. Zo helpt de MRI-scan bij de bepaling van welk gebied bestraald moet worden en/ of de tumor operatief verwijderd moet worden.

Omdat een MRI-scan van de prostaat de tumor zo goed weergeeft, krijgen mannen met prostaatkanker met een actief afwachtende behandeling ook regelmatig een MRI-scan. Aan de hand van de MRI-scan beoordeelt de arts of de tumor in de tussentijd is gegroeid. 

Hoe gaat een MRI-scan prostaat te werk?

Een MRI-scanner lijkt een beetje op een tunnel waar je in gaat liggen. Voorafgaand aan het onderzoek krijg je eerst een infuus aangelegd. Via dit infuus wordt vaak contrastvloeistof ingespoten zodat de verschillende weefsels nog beter waarneembaar zijn op de scan. Soms geven ze ook een medicijn dat tijdelijk de activiteit van de darmen even stillegt, zodat deze het beeld niet verstoren.

Een MRI-scan van de prostaat duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en is geheel pijnloos. De MRI-scanner maakt alleen veel lawaai. 

Na de MRI-scan prostaat

Na de MRI-scan van de prostaat beoordeelt de arts de beelden. Dit doet hij meestal gelijk na het onderzoek. Hij gaat dan op zoek naar afwijkingen in de prostaat en onderzoekt de omliggende weefsels op uitzaaiingen. Na de diagnose bespreekt de arts de vervolgstappen.