Gleason score

De Gleason score is het getal waarmee de agressiviteit van de prostaatkankercellen wordt ingedeeld. De Gleason score wordt gebruikt tijdens de analyse van het prostaatweefsel wat tijdens de biopsie is weggehaald. Hoe hoger de Gleason score, hoe agressiever het kankerweefsel is.  

Hoe werkt de Gleason score?

De Gleason score ligt tussen de twee en de tien en bestaat uit een optelsom van twee waardes. De patholoog beoordeelt het weefsel door elk stukje een cijfer te geven tussen de 1 en de 5. Niet al het tumorweefsel is namelijk even kwaadaardig. De meest agressieve kankercellen krijgen een score vijf. Vervolgens noteert de patholoog hoe vaak hij ieder getal heeft waargenomen. De twee getallen die het meest voorkomen telt hij bij elkaar op en vormen zo samen de Gleason score. Vanaf een totale score van 6 wordt de score betrouwbaar voor de indeling van prostaatkanker.

Rekenvoorbeeld Gleason score

Stel de patholoog beoordeelt het kankerweefsel uit de prostaat en noteert het volgende;
2 keer waarde 5
8 keer waarde 4
7 keer waarde 3
3 keer waarde 2

Dan telt hij vier en drie bij elkaar op omdat deze twee waardes het meest voorkomen. De uitkomst van deze analyse is dan een Gleason score 7 (4+3=7). Indien er geen kankercellen worden gevonden in het prostaatweefsel dan heeft de man geen prostaatkanker en wordt er ook geen Gleason score berekend. 

Interpretatie Gleason score

Na berekening van de Gleason score kun je de resultaten als volgt interpreteren: 

Groeisnelheid TumorGleason score
Langzaam groeiende tumorGleason score 2
Gleason score 3
Gleason score 4
Gleason score 5
Gemiddeld groeiende tumorGleason score 6
Gleason score 7
Snel groeiende tumorGleason score 8
Gleason score 9
Gleason score 10

Tabel: Interpretatie Gleason score