Echografie bij prostaatkanker

Een echografie van de prostaat brengt de prostaat en het omliggende weefsel in beeld. Een echo werkt door middel van de weerkaatsing van ultrageluiden/geluidsgolven tegen het zachte weefsel van het lichaam. Deze geluiden worden weer opgevangen door een apparaat die de golven omzet naar een beeld. Aan de hand van het beeld wordt het weefsel bekeken en worden eventuele afwijkingen opgespoord. 

Hoe gaat een echografie van de prostaat in zijn werk?

Om de prostaat goed in beeld te krijgen is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de prostaat te komen. Dit gebeurt middels een buisvormige echokop die via de anus en het rectum naar binnen gebracht wordt. Deze buis is ongeveer zo breed als een vinger. De echografie brengt naast de prostaat ook de zaadblaasjes gedetailleerd in beeld. Als de arts een goed beeld heeft van de prostaat gaat hij op zoek naar eventuele afwijkingen. Zo kijkt hij naar de grootte van de prostaat en of deze hardere stukken weefsel bevat.

De man ligt tijdens de echografie met opgetrokken knieën op de zij of op de rug. De specialist brengt vervolgens de echokop naar binnen samen met wat glijmiddel. Het onderzoek hoort niet pijnlijk te zijn. Probeer vooral zo ontspannen mogelijk te zijn dan verloopt het onderzoek het soepelst. Doorgaans neemt een echografie van de prostaat zo’n tien à vijftien minuten in beslag.

Omdat de prostaat tijdens een echografie goed in beeld is, neemt de specialist meestal ook meteen een aantal biopten af. Het weefsel dat verkregen is via de biopsie wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek. Soms is het noodzakelijk om behalve de prostaat ook de urinewegen of de zaadballen in beeld brengen om eventuele andere afwijkingen (plasklachten) te onderzoeken.

Voorbereiding echografie bij prostaatkanker

Tijdens het uitvoeren van een echografie van de prostaat mag de blaas niet te vol zijn. Door het drukken op de prostaat met de echokop of tijdens het nemen van een biopsie, voel je soms enige aandrang om te plassen. Echter om de prostaat goed in beeld te brengen is het handig als de blaas ook niet helemaal leeg is. Probeer dit dus in te schatten. Als naast de prostaat ook gepland is om de urinewegen te bekijken met een echografie, dan moet je er wel voor zorgen dat je een volle blaas hebt. De blaas is dan beter in beeld te brengen. 

Vervolg echografie

Aan de hand van een echografie is doorgaans een goed beeld te schetsen over de oorzaak van de prostaatklachten. De uitslag van de biopsie laat meestal een aantal dagen op zich wachten. Als deze uitslag binnen is bespreekt je samen met een specialist wat de eventuele vervolgstappen zijn.