Rectaal toucher

Een rectaal toucher is een prostaatonderzoek waarbij de arts via de anus en endeldarm (samen het rectum) met de vinger aan de prostaat van de man voelt. Via een rectaal toucher onderzoekt de arts dus inwendig op eventuele afwijkingen van de prostaat. De arts voelt bij dit prostaatonderzoek aan de achterkant van de prostaat. Daar bevinden zich in zeventig procent van de gevallen de meeste prostaatafwijkingen. Tijdens het uitvoeren van een rectaal toucher let de arts op de volgende dingen:

  • De grootte van de prostaat
  • De vorm van de prostaat, is deze bol of asymmetrisch? 
  • Voelt de prostaat hard of zacht aan?
  • Zijn er eventuele onregelmatigheden?

Een rectaal toucher is gebruikelijk bij plasklachten en bij verdenking van prostaatkanker. Dit prostaatonderzoek is overigens niet 100 procent betrouwbaar; bij eventuele afwijkingen is altijd aanvullend onderzoek nodig om de diagnose prostaatkanker te stellen.

Wat kun je verwachten bij een rectaal toucher?

Bij het uitvoeren van een rectaal toucher draagt de arts altijd handschoenen, daarnaast gebruikt hij wat glijmiddel. De houding waarin de man ligt verschilt soms maar meestal ligt de man in zijligging op de behandeltafel. Ook kan het zijn dat de man staat en voorover gebukt. Vervolgens brengt de arts zijn vinger in via het rectum en beweegt deze omhoog om aan de prostaat te voelen.

Een rectaal toucher duurt doorgaans enkele minuten en doet meestal geen pijn. Het prostaatonderzoek voelt wellicht even vervelend aan omdat de arts de kringspier bij de anus passeert. Dit gevoel kan gedurende dag aanhouden. Hoe meer de man zich ontspant hoe minder hij van het prostaatonderzoek voelt. 

Vervolg na een rectaal toucher

Indien de arts afwijkingen voelt tijdens het rectaal toucher volgen er verdere onderzoeken, zoals een echo (met biopt) of MRI-scan van de prostaat.