CT-scan bij prostaatkanker

Er volgt een CT-scan als er sprake is van een PSA-waarde van 15 of hoger. CT-scan staat voor Computer Tomografie scan en kan organen en weefsels vrij gedetailleerd in beeld brengen. Een CT-scan is een groot ringvormig apparaat waar het lichaam doorheen geschoven wordt terwijl de scan allemaal röntgenfoto’s maakt die meteen naar de computer verzonden worden. Op deze foto’s is een opgesplitst beeld van het lichaam zichtbaar, waardoor organen en weefsels laagje voor laagje beoordeeld kunnen worden op eventuele afwijkingen.

Wanneer een CT-scan bij prostaatkanker?

Een CT-scan wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt voor het vaststellen van prostaatkanker. Een CT-scan van de prostaat en de rest van de onderbuik is gebruikelijk indien de diagnose prostaatkanker al gesteld is, maar er meer informatie nodig is over eventuele uitzaaiingen en de grootte van de tumor(en).

Hoe gaat een CT-scan te werk?

Een CT-scan gebeurt op de afdeling radiologie. Voorafgaande aan een CT-scan van de prostaat krijg je meestal een contrastvloeistof. Dat kan met een injectie of in de vorm van een drankje. Contrastvloeistof zorgt ervoor dat weefsels beter in beeld gebracht worden en het contrast tussen gezond en kwaadaardig weefsel groter is. Sommige mensen worden misselijk van deze contrastvloeistof. Het is daarom verstandig om enkele uren voor de CT-scan niks meer te eten.

Bij een CT-scan lig je op een smalle tafel die vervolgens de CT-scan inschuift waarop er verschillende foto’s van het gebied rondom de prostaat gemaakt worden. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Na de CT-scan bij prostaatkanker

Na het maken van de CT-scan van de prostaat en rest van de onderbuik worden de beelden beoordeeld door de radioloog. Deze beoordeelt plakje voor plakje de organen, weefsels en lymfeklieren op eventuele tumoren en meet hoe groot deze tumoren zijn. Tumoren met een diameter van één centimeter zijn al te zien op een CT-scan.

De radioloog bespreekt de uitslag van de CT-scan met de behandelend arts. Deze bespreekt de uitslagen en de vervolgstappen vervolgens met jou. Na het maken van de CT-scan mag je meestal direct naar huis.