Botscan (isotopenscan)

Een botscan, ook wel isotopenscan, is een foto van het skelet waarop eventuele afwijkingen en/of kankeruitzaaiingen te zien zijn. Je krijgt een botscan indien vermoed wordt dat er behalve prostaatkanker ook uitzaaiingen naar de botten zijn. Bij een PSA-waarde van 30 of hoger wordt doorgaans verder onderzoek gedaan naar eventuele uitzaaiingen. 

Hoe verloopt een botscan?

Om afwijkingen in de botten beter zichtbaar te maken wordt er voor de botscan een radioactief middel ingespoten via een bloedvat in de arm. Dit gebeurt doorgaans zo’n drie uur voordat de botscan begint omdat het een poosje kan duren voordat het radioactieve middel de botten heeft bereikt. Om dit proces te versnellen drink je veel water. Vlak voor de botscan moet je de blaas nog legen omdat het radioactieve middel in je blaas de scan verstoort. Sieraden en eventuele andere metalen op het lichaam, zoals gehoorapparaten, dien je af te doen.

Een botscan duurt ongeveer vijftien minuten. Tijdens de scan lig je op een smalle tafel onder de scanner. Het is belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om toch nog wat extra beelden te maken waardoor de scan soms vijf tot vijftien minuten langer duurt. 

Na de botscan

Na de botscan mag je gewoon naar huis. De radioactiviteit van het middel is minimaal en niet schadelijk voor jou en je omgeving. Het radioactieve middel verlaat je lichaam snel via de urine, door veel te blijven drinken versnel je dit proces. De uitslag van de botscan komt meestal na twee dagen waarop eventuele vervolgacties ondernomen worden.