Uitgezaaide prostaatkanker steeds beter op maat te behandelen

Uitgezaaide prostaatkanker steeds beter op maat te behandelen
Geplaatst op: 16 februari 2016

Het inspuiten van radioactief gelabeld chlorine vlak voor een PET-scan, moet artsen in de toekomst helpen om tot een betere diagnose van en behandeling bij uitgezaaide prostaatkanker te komen. Deze nieuwe diagnosemethode onderzocht Daniella-Elena Oprea-Lager in haar promotieonderzoek.

Oprea-Lager bestudeerde de effecten van het inspuiten van radioactief gelabelde chlorine op de uitslag van PET-scan. Radioactief gelabeld chlorine staat erom bekend voornamelijk opgenomen te worden door prostaatkankercellen. Met deze nieuwe methode worden prostaatkankercellen op een PET-scan dus extra goed weergeven. Het verschil tussen goedaardige- en kwaadaardige tumorcellen is daardoor duidelijk te onderscheiden waardoor schone en niet schone lymfeklieren goed worden weergegeven.

Betere behandelmethode

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe medicijnen ontwikkeld voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Echter was het vaak onduidelijk in welke volgorde artsen deze medicijnen het beste konden voorschrijven. Hierdoor was de werkzaamheid van de behandeling niet altijd optimaal. Door het toepassen van deze nieuwe methode kunnen artsen een veel gedetailleerder beeld maken van waar de kankercellen zich bevinden en aan de hand van deze informatie een betere individuele behandelmethode opstellen. 

Effectiviteit chemotherapie beter te meten

Ook de effectiviteit van chemotherapie is beter te meten door het gebruik van chlorine tijdens een PET-scan. Artsen zijn nu op celniveau in staat de effectiviteit van de behandeling te beoordelen en eventueel aan te passen waardoor de kans op een succesvolle behandeling verder toeneemt.   

  Terug naar overzicht