Is zittend plassen voor mannen beter?

Is zittend plassen voor mannen beter?
Geplaatst op: 11 maart 2015

Uroloog en seksuoloog Bert Messelink, werkzaam bij het bekkenbodemcentrum van het UMCG, geeft antwoord op deze vraag.

Als je gezond bent en goed kunt plassen, maakt het niet uit of je dat staand of zittend doet, maar als het niet meer zo gemakkelijk gaat, bijvoorbeeld als je steeds vaker naar de wc moet, of de straal wordt minder krachtig, dan kun je beter gaan zitten als je moet plassen.

Wel of niet goed kunnen plassen heeft voor een groot deel te maken met de bekkenbodemspieren. Zittend of staand plassen verandert niets aan de verhouding tussen de prostaat, de blaas en de plasbuis. Bij het plassen moet je de bekkenbodemspier loslaten en laten ontspannen. Hoe beter je de bekkenbodemspier ontspant, hoe makkelijker je plast.

Als je staand plast moeten je spieren afwisselend aanspannen en ontspannen, anders val je om. Dat geldt ook voor de bekkenbodemspieren zo legt Bert Messelink uit. “Als mannen staand plassen, moet de bekkenbodem meerdere dingen tegelijk doen: aanspannen om te blijven staan, ontspannen om te kunnen plassen. Dit werkt tegen elkaar in. Bij zittend plassen is dit probleem er niet, dan kun je de bekkenbodemspier ontspannen.”

Staand plassen kan dus gemakkelijker zijn, maar plas- en pijnklachten bij staand plassen, los je niet op door zittend te plassen. Deze klachten kunnen behandeld worden met medicijnen en met bekkenfysiotherapie. “In samenwerking met de afdeling huisartsengeneeskunde hebben we onderzoek gedaan naar het effect van beide therapieën. Bekkenfysiotherapie werkt niet slechter dan medicijnen, maar het duurt wel langer voordat het helpt. Als de bekkenbodem door de therapie weer normaal werkt, verwachten we wel dat dit op langere termijn ook nog helpt bij het plassen.”

  Terug naar overzicht