Hogere overlevingskans bij prostaatkanker door veel lichaamsbeweging

Hogere overlevingskans bij prostaatkanker door veel lichaamsbeweging
Geplaatst op: 2 mei 2016

Veel lichaamsbeweging verhoogt de overlevingskans voor mannen met prostaatkanker. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat uitgevoerd is door de PhD student Ying Wang. Ongeveer tienduizend mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker werden zo’n twintig jaar lang gevolgd door het onderzoeksteam en daaruit werd geconcludeerd dat lichaamsbeweging de kans op overlijden vermindert. 

Van de tienduizend mannen met een leeftijd van 50 tot 93 werd bijgehouden hoeveel zij aan lichaamsbeweging deden. Daarnaast werd ook gevraagd hoeveel zij aan sport deden voordat zij de diagnose prostaatkanker kregen. Daaruit bleek dat mannen die voor hun diagnose een actieve levensstijl hadden dertig procent meer kans hadden op overleven dan zij die het minst actief waren. Door actief te blijven na de diagnose werd dit verschil nog groter namelijk 34 procent. 

Lichaamsbeweging en prostaatkanker

Gedurende twintig jaar werd gevraagd aan de mannen hoeveel tijd zij per dag zittend doorbrachten en hoe vaak zij fysiek actief bezig waren. Onder fysieke activiteiten valt hardlopen, fietsen, zwemmen of tennis. Omdat veel mannen aangaven alleen maar te wandelen werd deze vorm van fysieke activiteit ook individueel getest. Het bleek dat mannen die voor hun diagnose zo’n vier tot zes uur per week wandelden zo’n 33 procent minder kans hadden om te overlijden aan prostaatkanker. 

Advies voor prostaatkankerpatiënten

Onderzoeker Wang geeft aan dat artsen voortaan een actieve levensstijl moeten aanraden voor mannen met de diagnose prostaatkanker. De American Cancer Society raadt momenteel aan om minstens 150 minuten per week actief bezig te zijn. 

  Terug naar overzicht