Door schaamte diagnose prostaatkanker te laat

Door schaamte diagnose prostaatkanker te laat
Geplaatst op: 25 januari 2016

Uit schaamte negeren veel mannen de eerste symptomen van prostaatkanker. Daardoor trekken mannen vaak te laat aan de bel als zij problemen hebben met hun prostaat. Mannen voelen er weinig voor om hun broek laten zakken voor inwendig onderzoek. 

Voormalig prostaatkanker patiënt Piet Keuris vertelt dat hij al enige tijd moeite had met plassen en af en toe lage rugpijn had: “Ik realiseerde mij toen niet dat dit symptomen zijn van prostaatkanker.” Uiteindelijk stapte hij naar de dokter en na een aantal vervolgonderzoeken bleek Piet prostaatkanker te hebben. 

Al te laat: uitgezaaide prostaatkanker

Piet was eigenlijk al te laat want het bleek dat de prostaatkanker al verder was uitgezaaid. Ondanks het feit dat de vader van Piet ook al overleed aan prostaatkanker wachtte hij toch veel te lang met naar de dokter gaan. Na een operatie, bestraling en medicijnen heeft hij de prostaatkanker gelukkig overwonnen, maar als hij eerder naar de dokter was gegaan was het behandelingstraject een stuk minder heftig geweest. 

Angst en schaamte

Veel mannen aarzelen om naar de dokter te gaan. Praten over je prostaatklachten is natuurlijk een stuk lastiger dan te praten over auto’s of andere alledaagse dingen. Daarnaast lig je tijdens het onderzoek bij de uroloog open en bloot en is het rectaal toucher ook iets waar veel mannen liever vanaf zien. Ook de angst voor de diagnose speelt volgens Piet mee in het besluit om niet naar de dokter te gaan bij prostaatklachten. Je hoort immers liever niet dat je kanker hebt. 

Meer praten over prostaatkanker

Tegenwoordig organiseert Piet - die alweer negen jaar genezen is - lotgenootbijeenkomsten. Hij wil mannen stimuleren om meer te praten over hun klachten en prostaatkanker. Hij benadrukt dat prostaatproblemen absoluut niet iets is om je voor te schamen. "Krop het dus niet op, maar praat erover," aldus Piet.

Bron: rtlnieuws.nl
  Terug naar overzicht