Betere prostaatkankerbehandeling door concentratie robotchirurgie

Betere prostaatkankerbehandeling door concentratie robotchirurgie
Geplaatst op: 7 februari 2017

Diverse ziekenhuizen en urologen hebben de handen ineengeslagen en zijn een initiatief gestart om het aantal prostaatoperaties met behulp van robotchirurgie meer te concentreren in Nederland. De concentratie van zorg zal moeten leiden tot betere kankerzorg en het verminderen van complicaties na een ingreep.

De samenwerking tussen de Santeon ziekenhuizen, het Radboud UMC en het Erasmus MC heeft ertoe geleid dat het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam nu een apart centrum hebben voor prostaatoperaties. De bedoeling is dat patiënten wel in hun eigen ziekenhuis onder behandeling staan, maar dat alleen de operatie in één van de centra wordt uitgevoerd.

Concentratie leidt tot betere zorg

Door zorg meer te concentreren krijg je centra met supergespecialiseerde urologen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit niet alleen leidt tot een betere behandeling van kanker, maar ook de kans op complicaties na een operatie aanzienlijk verkleind. Denk bijvoorbeeld aan incontinentie. Verwacht wordt dat minimaal vijfhonderd tot duizend patiënten per jaar in deze centra worden behandeld. 

Betere zorg voor de patiënt

Deze unieke samenwerking tussen de ziekenhuizen geeft de mogelijkheid om nieuw wetenschappelijk onderzoek te doen naar de ervaringen met robotchirurgie bij prostaatoperaties. Daarnaast kunnen de ziekenhuizen nu elkaars zorgprocessen en behandelingsresultaten vergelijken waardoor de zorg steeds beter wordt.

Naar het Duitse voorbeeld

Zorg gericht op een thema is al vaker succesvol gebleken. Het Prostate Center Europe in Gronau (net over de grens bij Enschede) is hiervan een voorbeeld. Dit gespecialiseerde centrum waar alleen prostaat- en urologische ingrepen worden uitgevoerd, opereert jaarlijks 1200 patiënten. Door deze gespecificeerde aanpak zijn zij een begrip binnen Europa geworden. In totaal voerde het centrum al 9000 prostaatoperaties uit.

  Terug naar overzicht