Plasklachten door prostaatvergroting

Een vergrote prostaat is een normaal verschijnsel bij ouder wordende mannen. Helaas veroorzaakt het bij 30 procent van de mannen vervelende problemen. Het grootste probleem is plasklachten.

De prostaat ligt net onder de blaas en ligt om de plasbuis heen. Wanneer de prostaat naar binnen groeit, duwt het de plasbuis dicht. Om te kunnen plassen moet er dus veel meer kracht worden gezet. Het is dan moeilijker voor de man om urine vanuit de blaas door de urinebuis te persen. De kracht van de urinestraal is vaak veel minder krachtig en het duurt even voordat de urine komt. Daarnaast komt de urine er soms zelfs druppelend uit. Hierdoor duurt het vaak langer voordat de man is uitgeplast.

Omdat dit proces vaak geleidelijk gaat, denken mannen dat een zwakkere urinestraal bij het ouder worden hoort. Daarnaast zijn de spieren rondom de blaas in eerste instantie in staat om sterker te worden waardoor het makkelijker wordt om door de weerstand heen te plassen (zie Stadium 1: Prikkelingstadium). Wanneer de prostaat door blijft groeien, kan de blaas op den duur niet meer krachtiger worden en verergeren de plasklachten (zie Stadium 2: Residueel volume).

Blaasontsteking bij vergrote prostaat

Belangrijk is dat de man de blaas zo goed mogelijk probeert leeg te plassen. Wanneer urine achterblijft in de blaas heb je kans op een blaasontsteking. Het achterblijven van urine in de blaas wordt ook wel residu genoemd. In extreme gevallen veroorzaakt dit op den duur schade aan de nieren vanwege stuwing. Soms is er sprake van een dusdanige prostaatvergroting dat deze te veel weerstand geeft voor de blaas om zich helemaal te kunnen legen. In zo’n geval is een behandeling noodzakelijk. 

Plasklachten

Plasklachten die ontstaan door een prostaatvergroting zijn:

  • Vaker moeten plassen, voornamelijk ook ’s nachts
  • Minder krachtige en soms onderbroken urinestraal
  • De urine komt niet meteen bij het plassen
  • Een branderig gevoel tijdens het plassen
  • De blaas wordt niet helemaal leeg geplast
  • Kort na het plassen voel je weer aandrang

Bij het hebben van één of meer van deze symptomen is het erg belangrijk dat je een bezoek aan de huisarts brengt. Dit kan namelijk ergere complicaties in een later stadium voorkomen.