Onderzoek bij een vergrote prostaat

Er zijn verschillende onderzoeken om vast te stellen of een man een (goedaardige) prostaatvergroting heeft. De eerste onderzoeken worden bij de huisarts gedaan. De huisarts stuurt je daarna misschien door naar een uroloog.

Rectaal toucher bij vergrote prostaat

Een rectaal toucher is het eerste onderzoek om prostaatproblemen te achterhalen. Bij een rectaal toucher voelt de arts met zijn vinger via het rectum aan de prostaat van de man. Hierbij let de arts op de grootte en de structuur van de prostaat. Meer over hoe een rectaal toucher in zijn werk gaat lees je op de pagina over het rectaal toucher.

Bloedtesten bij vergrote prostaat

Naast dit inwendige onderzoek wordt er waarschijnlijk bloed afgenomen om zo de PSA-waarde te bepalen. De PSA wordt ook wel de tumormarker genoemd. Indien de PSA-waarde niet heel erg verhoogd is, gaat het waarschijnlijk om een goedaardige prostaatvergroting. Meer informatie vind je op de pagina over de PSA-waarde.

Naast de PSA-waarde kan ook het creatininegehalte gemeten worden in het bloed. Het creatinegehalte zegt iets over hoe goed de nieren functioneren. 

Urinesample bij vergrote prostaat

Naast bovenstaande zal de uroloog om een urinesample vragen. Met een urinesample wordt getest of er sprake is van een blaasontsteking. Naast een urinesample kun je ook een flowmetrie laten doen. Met een flowmetrie plas je in een in een speciaal ontwikkeld toilet die de straal en flow van je urine meet. De sterkte van de urinestraal brengt de uroloog dan in kaart.

Echografie bij vergrote prostaat

Blijkt uit een rectaal toucher dat de prostaat vergroot is? Dan laat de uroloog vaak een echografie maken. Bij een echografie kan hij goed de grootte en structuur van de prostaat bekijken.

Cystoscopie

Bij een cystoscopie wordt via de plasbuis een kleine camera ingebracht om de blaas van de binnenkant te bekijken. Hierbij kan de uroloog eventuele afwijkingen aan de urinebuis, prostaat en de blaas direct in kaart brengen. Daarnaast is bij een cystoscopie goed te zien of de spieren rondom de blaas dikker zijn dan normaal.