Vergrote prostaat

Wat is een vergrote prostaat?

Iedere man wordt geboren met een prostaat, echter is deze dan nog erg klein. Op latere leeftijd krijgen mannen te maken met een vergrote prostaat. Rond de puberteit begint de prostaat namelijk te groeien totdat deze ongeveer het formaat van een tamme kastanje heeft. Ook na de puberteit blijft deze langzaam doorgroeien, wat uiteindelijk kan resulteren in een vergrote prostaat.

Waarom de prostaat precies door blijft groeien is niet helemaal duidelijk. Mogelijk spelen hormonen een belangrijke rol. Tijdens het verouderingsproces van de man daalt het testosterongehalte en stijgt het oestrogeengehalte. Dit lijkt verband te houden met het formaat van de prostaat.

Meer weten over de gemiddelde grootte van een prostaat en waar de prostaat zich bevindt? Lees dan verder in het dossier De prostaat.

Benigne Prostaat Hyperplasie oftewel BPH

Een goedaardige prostaatvergroting wordt door artsen meestal BPH genoemd. BPH staat voor Benigne Prostaat Hyperplasie. BPH is eigenlijk een verzamelnaam voor alle ziekteverschijnselen die veroorzaakt worden door een vergrote prostaat.

Hoeveel mannen hebben last van een vergrote prostaat?

Aangezien een prostaatvergroting dus een verouderingsproces is, krijgt elke man op latere leeftijd een vergrote prostaat. Zo heeft ongeveer de helft van de mannen tussen de veertig en de zestig jaar een vergrote prostaat. Bij mannen tussen de zestig en de tachtig jaar is dit zelfs 75 procent. Bij mannen boven de 80 jaar is dit 90 procent. Dit hoeft niet altijd voor hele erge klachten te zorgen, sommige mannen ervaren zelfs helemaal geen klachten bij een prostaatvergroting. Helaas ervaart 30 procent van de mannen boven de veertig wel vervelende klachten.

Een vergrote prostaat is dus voor veel mannen erg vervelend, maar welke klachten veroorzaakt een vergrote prostaat doorgaans? Hoe wordt onderzocht of de prostaat is vergroot? En welke behandelingen zijn er voor een prostaatvergroting? Dat lees je op de volgende pagina’s: