Prostaatpijn

Prostaatpijn is een klacht die op alle leeftijden voorkomt maar zich voornamelijk voordoet bij mannen tussen de 35 en 50 jaar. In het algemeen is prostaatpijn een onschuldige aandoening.

Prostaatpijn noemt men ook wel prostatodynie en is een zeurende, brandende en vaak trekkende pijn tussen de endeldarm en de balzak. Prostaatpijn is vaak een chronische klacht. Dit houdt in dat de pijn regelmatig terugkeert. De pijn is niet constant aanwezig maar komt vaak met vlagen. 

Oorzaak van prostaatpijn

De oorzaak van prostaatpijn is niet altijd even duidelijk. Het opzwellen van de prostaat kan een oorzaak zijn. De prostaat wordt omringd door een kapsel. Zodra de prostaat groeit, kan deze afgekneld worden door het kapsel waardoor pijn ontstaat. Bij prostaatpijn is er geen sprake van een bacteriële infectie, maar de pijn ontstaat soms wel kort na een bacteriële infectie. Andere mogelijke oorzaken van prostaatpijn zijn:

  • Kou
  • Alcoholgebruik
  • Pittig eten
  • Te veel zitten
  • Te gespannen bekkenbodemspieren
  • Stress, nervositeit en/of spanningen
  • Niet-bacteriële infecties, zoals parasieten
  • Prostaatstenen

Bij veel mannen ontstaat prostaatpijn in combinatie met andere klachten zoals stress en/of spanningen. De mentale klachten zorgen voor meer spanning op de bekkenbodemspieren. Hierdoor komt er meer spanning op de prostaat, met als gevolg prostaatpijn. Soms veroorzaakt spanning op de bekkenbodemspieren ook plasklachten en pijn in de onderbuik. 

Wat te doen tegen prostaatpijn?

Er is vaak niet veel te doen tegen prostaatpijn. Dit komt omdat de oorzaak niet altijd te vinden is. De behandeling van prostaatpijn richt zich voornamelijk op het verminderen van klachten. Zo neem je bij prostaatpijn het beste rust en geregeld warme baden. Probeer factoren die prostaatpijn kunnen verergeren te vermijden, zoals kou, alcohol en pittig eten. Bij erge pijn neem je pijnstillers en/of middelen die ontstekingsremmend werken.

Wanneer de arts vermoedt dat de prostaatpijn komt door gespannen bekkenbodemspieren, verwijst hij je door naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze fysiotherapeut is gespecialiseerd in de beheersing van de bekkenbodemspieren. Tijdens de therapie leert de fysiotherapeut je hoe je de bekkenbodemspieren meer ontspant. Ter ondersteuning geeft de arts je soms spierverslappers tegen de spanningen in je bekkenbodemspieren.

Indien de prostaatpijn komt door een parasiet, wordt er een langdurige antibioticabehandeling gestart.