Plasproblemen door vergrote prostaat

Een vergrote prostaat veroorzaakt bij heel wat mannen boven de veertig prostaatklachten. Eigenlijk best logisch, gezien een prostaat altijd blijft groeien. Hoe groter de prostaat, hoe meer kans op klachten. Voornamelijk plasproblemen kenmerken een prostaatvergroting.

De prostaat heeft bij een jongvolwassen man ongeveer het formaat van een tamme kastanje. Onder invloed van hormonen blijft de prostaat langzaam doorgroeien. In het dossier De prostaat lees je meer over waar de prostaat zit, het gemiddelde formaat ervan en wat voor functies het heeft. 

Klachten door prostaatvergroting

Doorgaans is een vergrote prostaat onschuldig. Toch zorgt het bij dertig procent van de mannen boven de veertig voor vervelende klachten. Klachten veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting heet ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie, oftewel BPH. BPH kent drie stadia:

  • Stadium 1: De prostaat drukt lichtelijk de urinebuis dicht waardoor de urinestraal zwakker wordt. Ook duurt het langer voordat de urine komt en moet de man ’s nachts vaker plassen.
  • Stadium 2: De urinebuis wordt dusdanig dichtgedrukt dat plassen steeds moeilijker wordt. Soms blijft er urine achter in de blaas, wat blaasontsteking veroorzaakt.
  • Stadium 3: Plassen wordt erg lastig, waardoor de urine zich ophoopt in de blaas. Dit veroorzaakt overloopincontinentie en in een ernstig geval geeft dit schade aan de nieren. 

Onderzoek bij een vergrote prostaat

Vermoed de arts een vergrote prostaat, dan zijn er verschillende onderzoeken mogelijk:

  • Rectaal onderzoek om onder andere de grootte en vorm van de prostaat te onderzoeken.
  • Bloedonderzoek om de creatinewaarde en PSA-waarde te testen.
  • Urinesample om de aanwezigheid van ontstekingen, bacteriën en rode bloedcellen uit te sluiten en te testen op de aanwezigheid van suiker of eiwit.
  • Echografie waarbij de prostaat met geluidsgolven in beeld wordt gebracht om onder andere de grootte en vorm van de prostaat te bekijken.
  • Cystoscopie waarbij een buisje via de plasbuis naar binnen wordt gebracht om de plasbuis, prostaatkwabben en het aspect van het blaasslijmvlies te beoordelen.

Behandeling voor een vergrote prostaat

Een behandeling bij een prostaatvergroting is niet altijd nodig. In veel gevallen heeft de man slechts lichte klachten, waardoor de lasten die een behandeling met zich meebrengt niet altijd de moeite waard zijn. Om dit te onderzoeken neemt de arts een vragenlijst af, de zogenaamde IPSS.

Zorgt de vergrote prostaat toch voor hevige klachten dan zijn er diverse behandelingen mogelijk: medicatie, fytotherapie, botox of een chirurgische ingreep.

In het dossier Vergrote prostaat vind je uitgebreidere informatie over de oorzaak, verschillende stadia, de onderzoeken en de behandelingen.