Pijn en plasklachten door prostaatontsteking

Prostaatontsteking heet ook wel prostatitis en komt bij mannen van alle leeftijden voor. Mannen boven de vijftig jaar hebben het vaakst last van prostatitis en dat geeft vaak uiteenlopende klachten, zoals pijn bij de zaadlozing en een branderig gevoel tijdens het plassen.

Klachten bij een ontsteking aan de prostaat

Bij een prostaatontsteking is de prostaat geïnfecteerd door een bacterie. Dit is vaak erg pijnlijk en geeft klachten bij het plassen. De symptomen van een prostaatontsteking verschillen van elkaar en doen zich niet altijd tegelijkertijd voor. Zo is het ook mogelijk dat een man weinig klachten ondervindt. De meest voorkomende klachten van een prostaatontsteking zijn:

  • Vaak nodig moeten plassen
  • Vaker ’s nachts plassen
  • Pijn, irritatie of een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Pijn aan het perineum (het gebied tussen de anus en de balzak)
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn bij een zaadlozing
  • Koorts

Acute en chronische prostaatontsteking

Er is een onderscheid tussen acute prostaatontsteking en chronische prostaatontsteking. Bij de acute vorm ontstaan plotseling klachten en verdwijnen deze vaak snel. Bij de chronische vorm zijn de klachten langdurig. 

Oorzaak acute prostaatontsteking

Acute prostaatontsteking komt vaak door een blaasinfectie. Voornamelijk jonge mannen en mannen met een vergrote prostaat hebben weleens een prostaatontsteking. Meestal komt deze infectie door  een veelvoorkomende bacterie (zoals staphylococcus aureus) die elk mens altijd met zich meedraagt op de huid. Een acute prostaatontsteking is niet besmettelijk en vormt dus geen gevaar voor de partner van de man. 

Oorzaak chronische prostaatontsteking

Chronische prostaatontsteking gaat vaak gepaard met een blaasontsteking of een ontsteking aan de urinewegen. Ook een ontsteking door prostaatstenen kan een oorzaak zijn. Prostaatstenen komen vaak voor bij mannen boven de veertig jaar en zijn in het algemeen onschuldig. 

Behandeling prostaatontsteking

Vermoed je een prostaatontsteking? Het is belangrijk dat je snel behandeld wordt. Dit gebeurt met een antibioticakuur. Een chronische prostaatontsteking wordt meestal behandeld met een langdurige antibioticakuur van tenminste dertig dagen. Bij beide vormen van prostaatontsteking is het erg belangrijk dat je de kuur afmaakt, dit om het terugkeren van de ontsteking te voorkomen.

Naast antibiotica is het belangrijk dat je veel drinkt, tenminste twee liter water per dag. Bij erge pijn neem je pijnstilling.