Bloed bij sperma (hemospermie)

Bloed bij sperma heet ook wel hemospermie en is iets wat bij veel mannen weleens voorkomt. Doorgaans zijn de klachten eenmalig. Sommige mannen houden langer last van bloed bij sperma.

Bij hemospermie komt er bij het sperma ook wat bloed mee. Dit kan voor een schrikreactie zorgen. Gelukkig duidt bloed bij het sperma vaak op niets ernstig en gaat het vanzelf over. Hemospermie komt bij mannen van alle leeftijden voor. Vijftien procent heeft eenmalig last van bloed in het sperma, bij de overige komt het zo nu en dan eens voor. Bloed bij sperma ontstaat vaak na een periode van onthouding of juist door hevig seksueel contact.

Oorzaak van bloed bij sperma

Wanneer de man toch naar de arts gaat omdat hij vaak last heeft van bloed bij de zaadlozing, is de oorzaak mogelijk niet te vinden. Vaak is er een bloedvaatje beschadigd dat ergens in de zaadbal of penis zit. Bijvoorbeeld doordat de man zich gestoten heeft of door prostaatsteentjes. In enkele gevallen komt bloed bij zaadlozing door een ontsteking van één van de zaadblaasjes of van de prostaat. In heel zeldzame gevallen duidt bloed bij het sperma op prostaatkanker. 

Wanneer naar de arts met bloed bij sperma?

Bloed bij sperma is dus meestal niet ernstig. Het is dan ook niet nodig om gelijk naar de arts te gaan. Vertrouw je het niet? Ga dan wel langs de huisarts. Ook als je langer last blijft houden van bloed bij sperma. Zoek hulp als het bloedverlies samengaat met pijn in de onderbuik en/of pijn aan de teelballen. De huisarts verwijst je mogelijk door naar de uroloog voor meer onderzoek.