Overige behandelingen bij uitgezaaide prostaatkanker

Naast chemo- en hormoontherapie kun je bij uitgezaaide prostaatkanker behandeld worden met botafbraak-remmers, uitwendige bestraling, radioactieve isotopen behandeling, radioactieve radium-223. Daarover meer op deze pagina.

Botafbraak-remmers

Zaait kanker uit naar de botten dan breekt vaak het bot af. Dit wordt ook wel osteolyse genoemd. Het risico op osteolyse verergert als je hormoontherapie krijgt. Het bot wordt dan broos en breekbaar. Iets waar je als patiënt veel last van kan hebben. Bisfosfonaten remmen deze afbraak af. Dit zijn botafbraak-remmers. Deze remmers verkleinen de kans op botbreuken. Botafbraak-remmers worden middels een injectie, tablet of infuus ingebracht. De meest voorkomende remmers zijn bisfosfonaten en denosumab.

Uitwendige bestralingen

Palliatieve behandeling richt zich op het verlichten van klachten. Uitzaaiingen brengen vaak andere klachten met zich mee. Door de druk op zenuwbanen komen spierzwakte en gevoelsstoornissen regelmatig voor. De uroloog zal jou doorsturen naar de radiotherapeut-oncoloog.

Je kan de eerste dagen tot ongeveer twee weken tijdelijk meer pijn hebben, dit is een reactie op de bestraling. Extra pijnstillers zijn dan vaak nodig om de pijn te onderdrukken. Het voordeel van deze methode is dat het effect van de bestraling vaak langdurig is.

Radioactieve isotopen behandeling

Een uroloog kan een radioactieve isotoop behandeling aanraden bij uitzaaiingen in meerdere botten. Deze behandeling wordt met een infuus door het lichaam verspreid. Tijdens de behandeling krijg je waarschijnlijk een zogenaamde ‘flare up’, dit betekent dat de pijn tijdelijk verergert. Deze pijn zal na enkele weken wegtrekken.

Radioactieve radium-223

Kan of wil je geen chemotherapie meer ondergaan? Dan is een behandeling met radium-223 mogelijk. Deze behandeling heeft als doel om tumorcellen te vernietigen om zo verdere uitzaaiingen te voorkomen. Dit gebeurt één keer in de maand via een injectie. De behandeling duurt ongeveer zes maanden.

Een voordeel van radioactieve radium-223 is dat je gemiddeld drie maanden langer te leven hebt. Het geeft vrijwel geen bijwerkingen waardoor het de kwaliteit van je leven niet hindert.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers die klachten als pijn, vermoeidheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust en tumorkoorts verminderen. Vaak worden deze in combinatie met chemotherapie of bestraling gegeven.

Nieuwe ontwikkelingen

Er zijn de laatste tijd veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandelingen bij (uitgezaaide) prostaatkanker. Op de website stichtingduos.nl vind je actuele informatie en ontwikkelingen over onder andere prostaatkanker. Ga het ook na bij je arts en bespreek welke mogelijkheden er zijn.