Levensverwachting bij uitgezaaide prostaatkanker

De levensverwachting bij uitgezaaide prostaatkanker is moeilijk te stellen. Artsen zeggen dat het afhangt van hoe snel de tumor zich verspreid en in welke fysieke toestand de betreffende persoon verkeert. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 65 procent van de mensen met uitgezaaide prostaatkanker na drie jaar nog leeft. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandelingen zit de levensverwachting van mensen met prostaatkanker in een stijgende lijn en wordt de levensverwachting steeds hoger.

Familie en nabestaanden

Voor velen is het belangrijk om de laatste maanden veel bij familie te zijn. Bespreek ook met familie en vrienden wat je precies nog wilt, ook praktische zaken. Het is misschien naar om te doen, maar je kunt ook nadenken over de momenten na het overlijden, zoals je begrafenis of crematie. 

Euthanasie

Het kan zo zijn dat je al die zware behandelingen niet meer zitten en dat je nadenkt over euthanasie. Voor sommige terminale patiënten voelt dit als de juiste manier. Zij willen geen pijn meer lijden in ruil voor een beetje levensverlenging. Zit jij in deze situatie? Bespreek de mogelijkheden met je huisarts, behandelend arts en je naasten.