Begeleiding bij uitgezaaide prostaatkanker

Voor veel mensen komt de diagnose uitgezaaide prostaatkanker als een grote klap. Het is daarom niet vreemd als je even geen raad weet. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier wat aan te doen. Naast hulp van bekenden, kan het ook prettig zijn om met mensen te praten die in hetzelfde schuitje zitten.

Lotgenotencontact en patiëntverenigingen

Er zijn lotgenotenorganisaties en patiëntverenigingen voor (prostaat)kanker die een luisterend oor bieden. Zo’n organisatie bestaat vaak uit ervaringsdeskundigen, mensen die hetzelfde meemaken en/of nabestaanden. Met hen kun je het over van alles hebben en op die manier leer je omgaan met de ziekte. Voor velen biedt contact met lotgenoten en andere patiënten steun.

Patiëntverhalen

Er zijn verschillende websites waarop mensen met kanker hun verhaal doen. Je kunt hierop reageren en misschien als je daar behoefte aan hebt zelf een blog bijhouden.

Praatgroepen

Vind je het lastig om over de ziekte te praten maar heb je hier wel behoefte aan? Er zijn verschillende organisaties die regelmatig bijeenkomsten organiseren om te praten over de ziekte. Je kunt hier voor steun terecht, maar ook voor vragen aan ervaringsdeskundigen, mensen die de ziekte hebben of nabestaanden.  

Op forums worden ook veel ervaringen gedeeld. Je kunt hier vragen stellen, maar ook kennis en ervaringen delen.

Familie

De eerste keuze van hulp ligt vaak bij familie. Zij kennen jou en kunnen jou in deze moeilijke tijd helpen. Veel mannen die ongeneeslijk ziek zijn besteden meer tijd aan familie, hobby’s of verenigingswerk. Anderen kiezen er weer voor om bijvoorbeeld een mooie reis te maken.

Professionele hulp

Omgaan met de diagnose uitgezaaide prostaatkanker is moeilijk. Professionele hulp kan uitkomst bieden. Het kan prettig zijn om met iemand te praten die niet emotioneel betrokken is bij het ziekteproces. Een psycholoog helpt je om te leren gaan met emoties. Hij helpt je om zo sterk mogelijk door deze zware tijd heen te komen.