Leven met uitgezaaide prostaatkanker

Diagnose uitgezaaide prostaatkanker, wat nu?

Je hebt het bericht gekregen dat je uitgezaaide prostaatkanker hebt. Dit betekent dat je ongeneeslijk ziek bent. Waarschijnlijk dringt het in eerste instantie nog niet helemaal tot je door. Ieder persoon is anders en verwerkt het daarom op een andere manier. Bij de één gaan de emoties alle kanten op, terwijl de ander vooral met vragen zit. In dit dossier lees je alles over het leven met uitgezaaide prostaatkanker.

Op het moment dat je het slechte nieuws te horen krijgt, komt er veel informatie op je af. Deze informatie kun je even laten bezinken, het is logisch dat je niet meteen alles onthoudt en begrijpt. Je kunt er later altijd over praten met de huisarts, je partner of iemand anders die dicht bij jou staat. Daarbij komen er veel extra bezigheden op je af zoals ziekenhuisbezoeken en allerlei telefoongesprekken met familie, vrienden en kennissen. Dit vergt energie en kan de nodige stress opleveren.

Kanker heb je niet alleen

Kanker is niet iets wat je alleen hebt. Je familie en vrienden leven met je mee en lijden er ook onder. Veel naasten ervaren klachten als somberheid, een leeg gevoel, slaapproblemen en vermoeidheid. De situatie van naasten wordt vaak onderschat, terwijl het kan leiden tot een depressie en andere psychologische aandoeningen. Ook de mensen om je heen willen graag steun. 

Leven met uitgezaaide prostaatkanker

Wat staat je te wachten met uitgezaaide prostaatkanker? Welke symptomen zijn te verwachten, voor welke behandelingen kom je in aanmerking en op wat voor begeleiding kun je rekenen? Lees meer op de volgende pagina’s: