Wat is incontinentie door prostaatkanker?

Een veelvoorkomende klacht bij prostaatkanker is het ontstaan van (urine) incontinentie. Urine-incontinentie houdt in dat het moeite kost om de urine te beheersen. Doorgaans zijn er problemen met plas ophouden wat soms resulteert in ongewild urine verlies.

Verschillende soorten incontinentie

  • Stressincontinentie
  • Urge-incontinentie

Stressincontinentie bij mannen

Bij stressincontinentie verliest de man urine bij het zetten van druk (stress), zoals niezen, hoesten of lachen. Er ontstaat dan urineverlies zonder dat er enige aandrang is om te plassen. Stressincontinentie wordt veroorzaakt doordat de spieren en/ of het weefsel rondom de blaas beschadigd zijn. Meestal zijn de bekkenbodemspieren van de man dan verzwakt. De bekkenbodemspieren zijn verantwoordelijk voor het ophouden van de ontlasting en de urine. Bij deze vorm van incontinentie heeft de persoon vaak baat bij bekken fysiotherapie.

Urge-incontinentie bij mannen

Bij urge-incontinentie voelt de man wel aandrang om te plassen, maar is hij niet instaat de urine op te houden. De blaas trekt zich soms opeens samen wat vaak leidt tot ongewild plassen. Deze vorm van incontinentie is behandelbaar met medicatie.