Waar zit de prostaat?

De prostaat zit een beetje verstopt. Veel mannen weten daardoor niet exact waar de prostaat precies zit en denken daardoor bij klachten niet meteen aan hun prostaat. Er is dus meer kennis nodig. Zo kun je immers tijdig bepaalde aandoeningen herkennen aan dit belangrijke orgaan.

Iedere man beschikt over een prostaat. Het is een klier ongeveer ter grootte van een walnoot. Deze ligt in de onderbuik, net onder de blaas. Hij ligt tegen de blaasuitgang van de man en om de plasbuis heen. Tegen de achterkant van de prostaat ligt de endeldarm.

Zaadleiders en zaadblaasjes

Door de prostaat heen lopen twee zaadleiders. Deze zijn afkomstig van de bijballen en de testikels. Tijdens de ejaculatie van de man loopt het sperma door de zaadleiders heen. Bovenop de prostaat, tussen de prostaat en de blaas, zitten nog twee zaadblaasjes. In de zaadblaasjes zit nog een kleine hoeveelheid sperma opgeslagen. 

Gemiddelde grootte prostaat

De grootte van de prostaat is bij een jongvolwassen man te vergelijken met die van een walnoot. Echter blijft de prostaat, waarschijnlijk onder invloed van hormonen, doorgroeien. Hieronder in de tabel vind je terug wat het gemiddelde gewicht is van de prostaat per leeftijdscategorie.

LeeftijdGemiddelde grootte prostaat
1 jaar
1 gram
12 jaar4 gram
25 jaar20 gram
70 jaar30 tot 60 gram