Klachten aan de prostaat

Ondanks dat de prostaat een nuttige functie heeft voor de voortplanting, veroorzaakt deze ook vaak klachten. De volgende prostaataandoeningen kunnen klachten veroorzaken:

·         Ontstoken prostaat

·         Prostaatkanker

·         Vergrote prostaat

Prostaatklachten die vaak voorkomen zijn:

·         Bloed bij zaadlozing (hemospermie)

·         Prostaatpijn

·         Plasklachten

Ontstoken prostaat

Een ontstoken prostaat heet ook wel prostatitis. Een ontstoken prostaat is vaak het gevolg van een blaasontsteking. De bacteriën van de blaasontsteking hebben zich dan ook in de prostaat genesteld. Een prostaatontsteking veroorzaakt meestal heftige, en soms zeurende, pijn. Ook bij het plassen geeft het soms een branderig gevoel. 

Prostaatkanker

Ook is prostaatkanker een groot probleem bij mannen boven de vijfenveertig jaar. Zo heeft 19 procent van alle Nederlandse mannen met kanker prostaatkanker. Daarmee is prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort voor mannen boven de vijfenveertig jaar. Bepaalde plasklachten kunnen op prostaatkanker duiden. In het dossier Prostaatkanker vind je uitgebreidere informatie. 

Vergrote prostaat

Tijdens de puberteit groeit de prostaat uit naar een volume van ongeveer 15 milliliter. Echter blijft de prostaat onder invloed van testosteron doorgroeien, soms wel tot een volume van 100 milliliter. Een vergrote prostaat veroorzaakt veel klachten bij mannen vanaf veertig jaar. Klachten die vaak optreden zijn:

·         Loze aandrang

·         Moeilijk plas op kunnen houden

·         Slappe straal bij het plassen

·         Nadruppelen

·         Langzaam op gang komen van het plassen

·         Vaker moeten plassen, ook ‘s nachts

Een kwart van de mannen boven de vijftig heeft prostaatklachten omdat de prostaat is vergroot. Meestal is er dan sprake van een goedaardige prostaatvergroting.

Bloed bij de zaadlozing (hemospermie)

Bloed bij de zaadlozing is iets wat relatief vaak voorkomt bij mannen. Bloed bij de zaadlozing wordt ook wel hemospermie genoemd. De oorzaak is niet altijd te herleiden, maar vaak duidt het niet op iets ernstigs. Mogelijke oorzaken zijn bloedvatbeschadiging of een ontsteking aan de prostaat. 

Prostaatpijn

Prostaatpijn, ook wel Prostatodynie genoemd, kan regelmatig optreden wanneer de man last heeft van een gevoelige prostaat. De pijn heeft meestal geen ernstige oorzaak, maar kan wel erg vervelend zijn. 

Plasklachten

Veranderingen in het plasgedrag duiden soms op een aandoening van de prostaat. Denk bijvoorbeeld aan incontinentie, een zwakkere urinestraal tijdens het plassen, een branderig gevoel tijdens het plassen of nadruppelen. Deze symptomen ontstaan bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of prostaatkanker.