Functie van de prostaat

De prostaat bevindt zich dus net onder de blaas en kan op latere leeftijd voor vervelende klachten zorgen. Maar wat is precies de functie van dit mannelijk orgaan?

Prostaat heeft belangrijke functie bij voortplanting

De prostaat is één van de mannelijke geslachtsorganen. De prostaat speelt dan ook een grote rol bij de voortplanting. De prostaat bestaat uit talloze klieren, bindweefsels en spiervezels. De klieren produceren een melkachtig en troebel vocht, ook wel bekend als zaadvocht. Het sperma van de man bestaat voornamelijk uit zaadvocht en voor een klein deel uit zaadcellen. 

Het zaadvocht zorg ervoor dat de zaadcellen beweeglijker worden. Daarnaast heeft het de functie om de zaadcellen te beschermen tegen de zure omgeving van de vagina van de vrouw. De zaadcellen blijven hierdoor langer in leven waardoor de kans op bevruchting groter wordt. 

Zaadvocht en zaadcellen

De prostaat bestaat uit allerlei kleine gangetjes, klierbuisjes genaamd. In de klierbuisjes wordt het zaadvocht geproduceerd en vervolgens afgevoerd naar de zaaduitstortingsbuis.

Het zaadvocht heeft bij ejaculatie gemiddeld een volume van zo’n drie milliliter. Bij de ejaculatie van de man worden de zaadcellen uit de testikels geperst. De zaadcellen gaan door de prostaat heen en de prostaat trekt zich samen. Door het samentrekken van de prostaat sluit het spiertje dat tussen de blaasuitgang en de prostaat zit de ingang van de blaas af. Het sluiten van dit spiertje zorgt ervoor dat er geen zaadcellen en zaadvocht in de blaas terecht komen. Het zaadvocht en de zaadcellen, samen het sperma, worden nu door de penis van de man naar buiten geperst.