De prostaat

Een prostaat is een orgaan dat alleen mannen hebben en wordt ook wel de voorstanderklier genoemd. Een prostaat bestaat uit meerdere kwabben en klierbuisjes, en speelt een grote rol bij de voortplanting. 

Een prostaat is al vanaf de geboorte aanwezig, maar is dan nog erg klein. Vanaf de puberteit begint de klier te groeien en weegt uiteindelijk bij een volwassen man zo’n 15 tot 20 gram. Dat is ongeveer de grootte van een kastanje of walnoot. Echter stopt een prostaat nooit helemaal met groeien. Wetenschappers weten niet precies waardoor dit komt. Ze vermoeden dat een verandering van de hormoonspiegel in het bloed een rol speelt. Wanneer mannen ouder worden daalt het gehalte testosteron en stijgt het oestrogeengehalte. Onderzoekers denken dat deze hormoonverandering groei van een prostaat veroorzaakt. 

Prostaatklachten door vergroting

Doordat een prostaat steeds groter wordt, kan hij klachten veroorzaken. Een prostaat groeit namelijk niet altijd alleen naar buiten maar ook naar binnen. Hierdoor worden de urinewegen, die door de prostaat lopen, verdrukt. De eerste klachten van een vergrote prostaat kunnen zich rond het veertigste à vijftigste levensjaar voordoen. Een vergrote prostaat zorgt bij ongeveer 30 procent van de mannen boven de veertig voor problemen.

In dit dossier lees je meer over:

·         Waar zit de prostaat?

·         Functie van de prostaat

·         Klachten aan de prostaat