Voor- en nadelen van de DaVinci-robot

Het voordeel van een prostaatoperatie met de DaVinci-robot is dat de uroloog preciezer kan opereren. Toch kost het veel tijd en geld voordat de uroloog met de DaVinci-robot aan de slag kan. Wil je weten wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van de DaVinci-robot? Lees het hieronder.

Voordelen van de DaVinci-robot

Bij open operaties treden er – in tegenstelling tot een kijkoperatie met de DaVinci-robot – sneller complicaties op, zoals bloedverlies, pijn en gestoorde wondgenezing. Daarnaast moet de uroloog bij een open operatie vaak grotere huidsneden maken. Hierdoor is de herstelperiode vaak langer. Een operatie met de DaVinci-robot wordt daarom ook wel ‘minimaal invasief’ genoemd, omdat er maar een kleine opening gemaakt wordt. Deze methode heeft dan ook een aantal belangrijke voordelen boven andere operatiemethoden:

Nauwkeurige manier van opereren

 • Door driedimensionale beeldvergroting kan de uroloog het operatiegebied ongeveer tien tot twintig keer vergroot zien.
 • Doordat de robot gebruik maakt van kleine, zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de arts heel nauwkeurig opereren.
 • De robotarmen heffen de natuurlijke trilbewegingen van de menselijke hand op. De kans dat bloedvaten of zenuwen worden geraakt is daardoor kleiner.
 • Er is een kleinere kans op bloedverlies en bloedtransfusies.
 • Er is een kleinere kans dat er erectiestoornissen of urineverlies optreden als gevolg van de operatie.

Sneller herstel van de patiënt

 • Omdat de uroloog geen grote opening hoeft te maken, heb je een kleinere wond en kleinere littekens. Hierdoor heb je minder pijn na de operatie en neemt de kans op infecties af.
 • Doordat er in het algemeen minder pijnmedicatie benodigd is, is het ziekenhuisverblijf meestal korter dan bij een open operatie. Je kunt de dagelijkse activiteiten doorgaans sneller oppakken.

Nadelen van de DaVinci-robot

Een prostaatkankerbehandeling met de DaVinci-robot heeft de volgende nadelen:

 • Robotchirurgie is erg duur. Dit komt door de hoge aanschaf- en onderhoudskosten. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor wegwerpmaterialen die doorgaans rond de 3000 euro liggen.
 • De DaVinci-robot is ook geschikt voor eenvoudige ingrepen. Van veel ingrepen is nog niet bekend of de meerwaarde van de robot afweegt tegen de kosten.
 • Een operatie met de DaVinci-robot is niet voor iedereen geschikt, je kunt je alleen laten opereren met de robot als de prostaatkanker niet is uitgezaaid.
 • Robotchirurgie kun je niet overal laten doen. De methode vereist geschoolde urologen op het gebied van robotchirurgie.

Wil je weten hoe de DaVinci-robot prostaatoperatie in zijn werk gaat? En wat je kunt verwachten na de operatie? Lees het op de pagina Prostaatoperatie met DaVinci-robot: voor, tijdens en na.