Leefregels en controles na DaVinci-prostaatoperatie

Wanneer alles goed gaat, kun je naar huis. Dat betekent dat je geen koorts hebt, de wond er goed uit ziet en je in staat bent om jezelf te verzorgen. Om bij thuiskomst zo snel mogelijk te herstellen, moet je rustig aan doen. Er zijn een aantal leefregels en adviezen die je moet opvolgen:

  • Zorg dat je goed drinkt, dit bevordert de wondgenezing. Alcoholische dranken worden in de eerste zes weken afgeraden (één glas per dag is toegestaan).
  • Wanneer je weer zelfstandig kunt plassen en poepen, is het belangrijk dat je niet perst. Zorg dat je regelmatig plast, ongeveer zes keer per dag. Om de ontlasting soepel te houden is het belangrijk dat je vezelrijk eet.
  • De eerste twee weken mag je nog niet zelf autorijden. Als bijrijder wordt het afgeraden om in de eerste twee weken lange afstanden in de auto te zitten.
  • Voorkom de eerste zes weken zware inspanning, zoals fietsen, sporten en zwaar tillen. Dit geldt ook voor seks en masturbatie.  
  • Zorg dat de wondjes op je buik goed schoon en droog blijven. 

Controle-afspraak

Na tien tot veertien dagen heb je een controle-afspraak bij de uroloog. Hij verwijdert de hechtingen en katheter. Ook krijg je de uitslag van het weefselonderzoek van de prostaat. De uroloog zal controleren of de verbinding tussen de blaas en urinebuis goed is en niet lekt. 

Incontinentiemateriaal bij urineverlies

Omdat je de eerste weken tot maanden nog urine kunt verliezen, krijg je incontinentiemateriaal mee. Om ongewild urineverlies te voorkomen is het belangrijk dat je de bekkenbodem gaat trainen. Dit kan direct nadat de katheter is verwijderd. In het algemeen houdt het urineverlies (de incontinentie) drie tot zes maanden aan. Soms duurt dit langer. 

Extra controle

Zes weken na de DaVinci-robot prostaatoperatie heb je een extra controle, waarbij het herstel wordt besproken. De arts zal je vragen naar het urineverlies en eventuele impotentie. Ook wordt de PSA-waarde gecontroleerd. 

Zaadlozings- en erectieproblemen na operatie

Een prostaatverwijdering heeft vaak gevolgen voor je seksuele functioneren. Je kunt wel klaarkomen, maar het is niet meer mogelijk om een zaadlozing te krijgen. Dit komt doordat de prostaat en zaadblaasjes met de DaVinci-robot zijn verwijderd. Ook kun je erectieproblemen houden, omdat zenuwen die langs de prostaat lopen verwijderd worden. Ook hebben zenuwen de tijd nodig om te herstellen van de operatie. Het kan daarom meer dan een half jaar duren voordat je weet of eventuele erectieproblemen definitief zijn. Mocht dit zo zijn, dan kun je dit met je uroloog of behandelend arts bespreken. Er zijn mogelijkheden om erecties te ondersteunen met medicatie of een pomp.