De DaVinci-robot bij prostaatkanker

Wist je dat er een robot bestaat om prostaatkanker mee te opereren? Deze robot staat ook wel bekend als de DaVinci-robot en is een heel gecontroleerde manier om een operatie te verrichten. Doordat de arts enorm kan inzoomen op de prostaat en trillende bewegingen van de hand opgeheven worden, is de kans op complicaties een stuk kleiner dan bij andere operaties. Wil je weten hoe de DaVinci-robot bij prostaatkanker werkt, wat je kunt verwachten van de operatie en wat de voor- en nadelen zijn van de DaVinci-operatie? Lees het in dit dossier!

Wat is de DaVinci-methode?

Bij de DaVinci-methode opereert de chirurg via een robotsysteem. De DaVinci-methode combineert computer- en robottechnologie, waardoor de uroloog met meer precisie en meer bewegingsvrijheid een operatie kan uitvoeren. Met de DaVinci-robot verwijdert de arts de gehele prostaat met zaadblaasjes en maakt hij met behulp van de robotarmen een nieuwe aansluiting tussen de blaas en plasbuis. De DaVinci-robot voor prostaatkanker wordt alleen gebruikt als de prostaatkanker niet uitgezaaid is.

Hoe werkt de DaVinci-robot?

De uroloog verricht met behulp van de DaVinci-robot een kijkoperatie. Hij zit met zijn hoofd en handen in een bedieningspaneel dat vaak op de operatiekamer staat, maar in principe ook daarbuiten kan staan. Met zijn handen bestuurt hij via een computer de vier robotarmen. Voor de operatie met de DaVinci-robot begint, maakt de uroloog kleine snedes van één tot twee centimeter. Vervolgens brengt hij zeer kleine instrumenten met een driedimensionale camera naar binnen. Hierdoor heeft hij vanuit het bedieningspaneel een sterk vergroot en driedimensionaal beeld van het gebied dat hij opereert. Door middel van subtiele handbewegingen kan de uroloog de operatie vervolgens met de robotarmen uitvoeren. 

Bewegingsvrijheid en nauwkeurigheid

Met de DaVinci-robot heeft de uroloog een grotere bewegingsvrijheid dan wanneer hij de operatie direct met de hand uit zou voeren. Daarnaast worden menselijke trillingen van de hand uitgesloten, waardoor de uroloog heel precieze handelingen kan uitvoeren. De DaVinci-robot kan overigens niet zelfstandig werken en moet dus altijd bestuurd worden door een uroloog.

Lees in dit dossier meer over: