Uitwendige bestraling bij prostaatkanker

Uitwendige bestraling bij prostaatkanker, ook wel External Beam radiotherapie (EBRT) is altijd gericht op genezing of klachtenvermindering. Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen uit te schakelen terwijl gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden.

Bij uitwendige bestraling van de prostaatkanker wordt van buitenaf (door de huid heen) bestraald. Uitwendige bestraling kan zowel gericht zijn op genezing als op klachtenvermindering. Gemiddeld wordt er 32 tot 39 keer bestraald en zo’n vier à vijf keer per week. Eén bestralingsbehandeling duurt doorgaans vijf minuten.

Bijwerkingen uitwendige bestraling

Geprobeerd wordt om de bestraling zo gericht mogelijk toe te passen om zo gezonde cellen te sparen maar er gaan helaas altijd gezonde cellen kapot. Dit leidt mogelijk tot bijwerkingen, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Irritatie van de darmen en of blaas
  • Gevoeligheid en/of lichte verbranding van de huid

Bijwerkingen van de bestraling beginnen vaak na een paar weken en verdwijnen doorgaans een paar weken na het stopzetten van de behandeling. Vraag eventueel advies aan de specialist over hoe je het best kunt omgaan met bijwerkingen. 

Langdurige bijwerkingen uitwendige bestraling

  • Een ontsteking van het laatste deel van de dikke darm (radiatie proctitis). Hierbij horen klachten als bloed- en slijmverlies met de ontlasting en aandrangklachten. Indien noodzakelijk kan dit behandeld worden.
  • Erectiestoornissen; spreek hierover met de uroloog, radiotherapeut-oncoloog of huisarts. Er is medicatie die dit probleem kan verhelpen of verminderen.

Uitwendige of inwendige bestraling?

Indien gekozen wordt voor behandeling van prostaatkanker met bestraling bespreekt de uroloog de situatie in het multidisciplinair urologische-oncologie overleg. In dit overleg bespreken diverse specialisten, onder wie een radiotherapeut-oncoloog, welke vorm van bestraling de beste kans geeft op genezing; uitwendige bestraling of inwendige bestraling. Ook wordt besproken of en wanneer er aanvullende hormoontherapie nodig is.