Prostaat verwijderen met een kijkoperatie (laparoscopie)

Het verwijderen van de prostaat met een kijkoperatie (laparoscopie) gebeurt middels een aantal kleine sneetjes in de buik. Via deze kleine sneetjes wordt het benodigde gereedschap ingebracht om de prostaat en de zaadblaasjes te verwijderen. Sommige ziekenhuizen gebruiken hiervoor de DaVinci-robot. 

Voordelen van een kijkoperatie

  • Sneller herstel
  • Minder bloedverlies
  • Minder grote operatiewonden
  • Zenuwen en bloedvaten worden beter bespaard
  • Hechting van de plasbuis en blaas is eenvoudiger 

Laparoscopie met de DaVinci-robot

Sommige ziekenhuizen maken gebruik van de DaVinci-robot wanneer ze de prostaat verwijderen via een laparoscopie. Met behulp van deze vier robotarmen maakt men het mogelijk om heel nauwkeurig en trillingvrij te opereren. Aan één van deze armen zit een camera bevestigd. De andere drie armen houden het operatiegereedschap vast. Deze armen zijn door middel van vier kleine incisies in het lichaam gebracht en worden bediend door de arts middels een bedieningspaneel. De DaVinci-robot heeft een grotere bewegingsvrijheid dan de hand van de chirurg. Daarnaast trillen de robotarmen van de DaVinci-robot niet. 

Voordelen kijkoperatie met de DaVinci-robot

Doordat de bewegingsvrijheid van de robotarmen groter is en deze niet trillen kan veel preciezer geopereerd worden. Daarnaast kan men het beeld tot twintigmaal vergroten waardoor herkenning van kwaadaardig en goedaardig weefsel gemakkelijker is. Mede hierdoor worden risico’s van een prostaatverwijdering zoals incontinentie en impotentie verkleind. Wel duurt de operatie met een robot veel langer dan een gewone kijkoperatie, of een open prostaat verwijdering.