Inwendige bestraling bij prostaatkanker

Inwendige bestraling van prostaatkanker wordt ook wel brachytherapie genoemd. Het voordeel van inwendige bestraling ten opzichte van uitwendige bestraling is dat het minder gezond weefsel aantast. Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen uit te schakelen terwijl gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden.

Bij inwendige bestraling plaatst de radiotherapeut radioactief materiaal in de prostaat. De bestraling vindt zo van binnenuit plaats. Bestraling is altijd gericht op genezing of klachtenvermindering. Inwendige bestraling van prostaatkanker is gebruikelijk indien:

  • De tumor niet te groot is
  • De prostaatkanker geen uitzaaiingen heeft
  • De PSA-waarde in het bloed niet hoger is dan 15
  • De Gleason score lager is dan 7
  • Er voorafgaande geen plasklachten zijn
  • Inwendige bestraling van prostaatkanker met jodiumzaadjes
  • Inwendige bestraling van prostaatkanker met iridiumbron

Inwendige bestraling van prostaatkanker via jodiumzaadjes

Bij inwendige bestraling van de prostaatkanker door middel van jodiumzaadjes worden radioactief geladen zaadjes in de prostaat gespoten. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De sterkte van de straling neemt geleidelijk af en na zes maanden is deze helemaal verdwenen. De straling is niet gevaarlijk voor anderen in je omgeving, wel wordt aangeraden om direct contact met kinderen en zwangere vrouwen zoveel mogelijk te beperken. 

Inwendige bestraling prostaatkanker via iridiumbron

Inwendige bestraling van de prostaatkanker met iridiumbron gebeurt door het plaatsen van dunne slangetjes in de prostaat. Op de slangetjes wordt het bestralingstoestel aangesloten die radioactiviteit naar de prostaat brengt. Het inbrengen van de slangetjes gebeurt met een verdoving via een ruggenprik of onder algehele narcose. Voor deze behandeling blijf je ongeveer vier dagen in het ziekenhuis. Als je het ziekenhuis verlaat ben je vrij van straling.