Behandelmethodes

Bekijk hier het overzicht van alle behandelingen die ingezet kunnen worden bij prostaatkanker. 


title
Actief afwachten bij prostaatkanker
Soms is het nuttig om prostaatkanker eerst actief te blijven volgen alvorens een behandeling te starten. Dit noemen we actief afwachten.
Lees meer
title
Uitwendige bestraling bij prostaatkanker
Bij uitwendige bestraling van de prostaatkanker wordt van buitenaf (door de huid heen) bestraald.
Lees meer
title
Inwendige bestraling bij prostaatkanker
Bij inwendige bestraling plaatst de radiotherapeut radioactief materiaal in de prostaat. De bestraling vindt zo van binnenuit plaats.
Lees meer
title
Prostaat verwijderen met operatie (radicale prostatectomie)
Soms is het noodzakelijk om te opereren. Bij een prostaatverwijdering verwijdert men de gehele prostaat en wordt ook wel radicale prostatectomie genoemd.
Lees meer
title
Prostaat verwijderen met een kijkoperatie (laparoscopie)
Het verwijderen van de prostaat met een kijkoperatie (laparoscopie) gebeurt middels een aantal kleine sneetjes in de buik. Soms gebruiken ziekenhuizen hiervoor de DaVinci-robot.
Lees meer
title
Open prostaat verwijdering (open prostatectomie)
Soms is het gunstiger om de prostaat te verwijderen via de buikwand of het zitvlak (perineum). Er wordt dan een incisie gemaakt in de onderbuik of bij het perineum.
Lees meer
title
Hormoontherapie bij prostaatkanker
Soms is genezen van prostaatkanker niet meer mogelijk. Dan gaat de arts over op een palliatieve behandeling, bijvoorbeeld hormoontherapie.
Lees meer
title
Chemotherapie bij prostaatkanker
Chemotherapie bij prostaatkanker is een vorm van palliatieve behandeling. Palliatieve behandeling is altijd gericht op het remmen van de groei van de kanker.
Lees meer